Levensverhaal vastgelegd

En dan mogen we weer een boek uitbrengen. Een bijzonder boek over de ouders van schrijver Sjoerd Geurts.

Ma, die broer Jan tijdens het biechten door de pastoor in Loo de kerk uit wordt gestuurd omdat ze alleen maar aan het lachen is. En die tijdens de naailes op de huishoudschool besluit om de lange onderbroeken van de paters aan elkaar te naaien. Wat ze niet op prijs stelden. Of pa die als 5-jarig jochie meemaakte dat de Duitsers zich op de deel van de ouderlijke boerderij schuil hielden met een grote tank. Die er achter kwam dat deze Duitse soldaten – die iedere avond hun brood met boter met hem deelden – ook gewoon mensen waren.
Allemaal verhalen die ik heb opgetekend in een speciaal boek dat vandaag is uitgekomen. Ik heb de laatste jaren een paar boeken mogen schrijven. ‘Familiebedrijven in de Liemers’, ‘Zegers Bouw BV, Ieder gebouw heeft een verhaal’ en binnenkort komt het boek uit over Jacques Kok Fotograaf ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum.
Maar tussen alle bedrijven door heb ik de laatste jaren ook de geschiedenis van mijn ouders en het gezin Geurts vastgelegd. Hun levensverhaal. Hoe bijzonder is het om je eigen ouders te interviewen en verhalen te horen die tot dat moment onbekend waren gebleven. 75 pagina’s geschiedenis. Vandaag op vaderdag de familie verrast met het boek, dat overigens louter voor de eigen gezinsleden is bedoeld. Daarom een beperkte oplage. Ons verhaal…